Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Specials Πέμπτης...

Ο πατσάς

ΠατσάςΚαταρχήν, πατσάς ονομάζεται το φαγητό που παρασκευάζεται από το στομάχι και τα πόδια σφαγίου μοσχαριού, αρνιού ή χοιρινού. Υπάρχουν δύο είδη πατσά ως προς την κοπή, ο ψιλοκομμένος (ψιλός) και ο χοντροκομμένος (χοντρός). Χοντρό πατσά παραγγέλνουν, οι μερακλήδες. Ο πατσάς μπορεί να είναι ποδαράκι ή κοιλιά ή και τα δύο μαζί.
Σερβίρεται με σάλτσα ή σκορδοστούπι (σκόρδο και ξίδι). Για τα πιο γερά στομάχια υπάρχει το μπούκοβο, δηλαδή τριμμένα κομμάτια ξεραμένης κόκκινης πιπεριάς. Το μπούκοβο όμως πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο, γιατί θεωρείται ένα μπαχαρικό δυνατό για το στομάχι.
Στα διάφορα πατσατζίδικα θα δείτε να συνοδεύεται από τυρί φέτα, μανούρι με λάδι και ρίγανη από πάνω ή τουλομοτύρι. Η οινική του πρόταση είναι το κόκκινο κρασί ή η ρετσίνα. Οι ξενύχτηδες βέβαια τον καταναλώνουν σκέτο και χωρίς τη συνοδεία αλκοόλ, μιας κι ο πατσάς αποτελεί φάρμακο ύστερα από μια αδιάκοπη κραιπάλη.
Αν είστε και εσείς φίλος του πατσά σας περιμένουμε κάθε Πέμπτη στο Ταβερνάκι της Χριστίνας !!!

2 σχόλια:

  1. exei kai ta ypoloipa piata omws... etsi?? gia osous den trwne patsa!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όσο παράξενο και αν φαίνεται, ο πατσάς ταιριάζει πολύ καλά με το γνωστό σε όλους μας Μοσχάτο Λήμνου, που είναι το original μοσχάτο, όπως επίσης και με την Ρετσίνα Λήμνου, που φτιάχνεται από πραγματική ρητίνη πεύκου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή