Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

ΚΡΕΑΤΟΠΙΤΑ ΨΗΜΕΝΗ ΣΤΗ ΞΥΛΟΣΟΜΠΑ





Για τη ζύμη

• Λίγο αλάτι
• Λίγο  λάδι
• 1 φλ.νερό
• 1/2 κιλό αλεύρι ( όσο πάρει το ζυμάρι μας )
• Λίγο ξύδι


Για τη γέμιση
• 1 Φιλέτο κοτόπουλο ( και ότι κρέας σας έχει περισσέψει απο την προυγούμενη μέρα )
• 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο ή περασμένο από τη χοντρή μεριά του τρίφτη
• 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένος δυόσμος ( η αποξηραμένο αυτή την εποχή )
• 
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένος μαιντανός 
• 1 ποτηράκι του κρασιού λάδι
• Αλάτι

• 1 μεγάλο καρότο τριμμένο
• Αρκετό πιπέρι (1 κουταλάκι γεμάτο)
• 1,5 κουταλιά της σούπας γιαούρτι 
•  Λίγη μουστάρδα

•  1 Κούπα τριμμένο τυρί ( κεφαλοτύρι κατά προτίμηση )
•  1 Αυγό

Εκτέλεση
ΖύμηΑναμεινγύουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει σχετικά σφιχτή. Τη σκεπάζουμε για να φουσκώσει, όση ώρα ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Γέμιση Σε βαθύ τηγάνι τσιγαρίζουμε το λάδι, το κοτόπουλο κομένο σε μικρές μπουκιές ( και ότι άλλο κρέας έχουμε ), το κρεμμύδι, το δυόσμο, το μαιντανό , το καρότο  και το αλατοπίπερο και σβήνουμε το μίγμα με λίγο νερό. Αφού πιει εντελώς το ζουμί της η γέμιση , κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει λιγάκι . Προσθέτουμε το αυγό , τη μουστάρδα , το γιαούρτι , το τυρί και ανακατεύουμε καλά. Με τη μισή ζύμη ανοίγουμε το κάτω φύλλο, το οποίο στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί, αφήνοντας τις άκρες του να κρέμονται έξω, και ρίχνουμε στον πάτο το υλικό απλώνοντάς το ώστε να πάει παντού. Σκεπάζουμε τη γέμιση με το υπόλοιπο μισό της ζύμης ανοιγμένο σε φύλλο, γυρνώντας τις άκρες που κρέμονται προς τα μέσα και πιέζοντας γύρω-γύρω την πίτα με τα δόντια ενός πιρουνιού. Τρυπάμε ελαφρώς με το πιρούνι . Ψήνουμε την κρεατόπιτα σε μέτριο φούρνο στους 150 βαθμούς C, 45 - 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά της. Τρώγεται και ζεστή και κρύα.
Εγώ την έψησα σε ξυλόσομπα . Όταν ρόδισε λίγο από πάνω την σκέπασα με αλουμινόχαρτο μέχρι να ψηθεί ( περίπου 30 λεπτά ) και μέτα έβγαλα το αλουμινόχαρτο και την έψησα άλλα 10 λεπτά .
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!





1 σχόλιο: