Κυριακή, 23 Ιανουαρίου 2011

Κολοκυθόπιτα γλυκιά ( της μαμάς )


Μακεδονίτικη κολοκυθόπιτα
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
o    αλεύρι
o    χλιαρό νερό
o    λίγο αλάτι
o    λίγο λάδι(1 κουτ.σούπ.)
o    λίγο ξύδι(1 κουτ.σούπ.)

Γιά τη γέμιση
o    3 κούπες  κολοκύθα πορτοκαλί
o    1 μεγ.κουτ.σερβ.σούπας λάδι
o    1 φλιτζ. καφέ ρύζι καρολίνα
o    1 κρεμμύδι
o    1 Φλιτζ. καφέ ζάχαρη
o    1 Φλιτζ. καφέ σταφίδες
o    1 Φλιτζ. καφέ καρύδια
o    2 κουτ.σούπας κανέλλα


Οδηγίες

o    Κόβουμε και καθαρίζουμε την κολοκύθα σε μικρά κομμάτια, τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα να βράσουν μαζί με τη ζάχαρη και μισό ποτήρι νερό . Μαγειρεύουμε μέχρι η κολοκύθα να μαλακώσει και  προς το τέλος προσθέτουμε και το ρύζι για να τραβήξει τα υγρά ,την κανέλλα , τις σταφίδες και τα καρύδια.
o    Βάζουμε το λάδι σε ένα τηγάνι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι , όταν τσιγαριστεί το προσθέτουμε στο μείγμα .
o    Παίρνουμε το  ζυμάρι και το δουλεύουμε με αλεύρι να γίνει μαλακό, το ανοίγουμε φύλλο, το ραντίζουμε με λάδι και ρίχνουμε σποραδικά μέχρι τη μέση του φύλλου τη γέμιση και αρχίζουμε και τυλίγουμε το φύλλο σ' ένα ρολό διπλώνοντας τις άκρες.
o    έπειτα στρίβουμε το ρολό γύρω από τον εαυτό του και  το στρίβουμε σε σχήμα σαλιγκαριού.
o   Ψήνουμε στους 200 βαθ. περίπου 35΄. Λίγο πρίν το ξεφούρνισμα βγάζουμε το ταψί και το πασπαλίζουμε με ζάχαρη . Το ξανά βάζουμε στο φούρνο για 10 λεπτά ακόμα .

κολοκυθόπιτα

2 σχόλια:

  1. kali mou fenete alla tha protimisw na tin faw apo ti xristina.....bais!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. popo ti treli pita einai ayti!!!!!grafw amesws sintagi!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή