Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2011

Χάος στην κουζίνα;;;

ή...

Πώς να οργανώσεις σωστά τα ντουλάπια της κουζίνα!!

Βήμα πρώτο: Άδειασε όλα τα ντουλάπια και βάλε τα πάντα επάνω στο τραπέζι ή στις καρέκλες -όπου μπορείς δηλαδή. Καθάρισε καλά το εσωτερικό τους και ξεκίνα από το ξεσκαρτάρισμα. Θα βρεις σίγουρα ένα σωρό πράγματα που δεν χρειάζεσαι ή έχουν λήξει και αυτή είναι η ιδανική ευκαιρία για να τα ξεφορτωθείς.Τα ράφια στα ντουλάπια σας - τουλάχιστον μία φορά το χρόνο - χρειάζονται καθάρισμα.
Θα πρέπει να απομακρύνετε σκόνη, λεκέδες από υλικά φαγητού (π.χ. από λάδι, μέλι ή άλλα υγρά) υπολείμματα τροφίμων (π.χ. ζάχαρη ή αλεύρι κ.λ.π.)
Εάν τα ράφια σας είναι γυάλινα ή από μελαμίνη, χρησιμοποιήστε κάποιο ειδικό απορρυπαντικό και ξεπλύνετέ τα καλά με καθαρό νερό. Εάν είναι από σκέτο ξύλο, καθαρίστε τα πάλι με ένα σφουγγάρι ποτισμένο με απορρυπαντικό, ξεπλύντε τα καλά, αφήστε τα να στεγνώσουν και μετά περάστε τα με ένα σπρέι κεριού.Μια άλλη πολλή καλή λύση, εάν τα ράφια σας είναι ξύλινα και φθαρμένα, είναι να τα καλύψετε με αυτοκόλλητο φύλλο πλαστικού που θα βρείτε σε καταστήματα με είδη οικιακού εξοπλισμού.

Βήμα δεύτερο: Ξεχώρισε τα πράγματα με βάση τη συχνότητα με την οποία τα χρησιμοποιείς. Τοποθέτησε όσα δεν έχουν καθημερινή χρήση, στα ντουλάπια που βρίσκονται πιο μακριά και πιο ψηλά επίσης. Το Χριστουγεννιάτικο σερβίτσιο, οι πιατέλες σερβιρίσματος, ή ακόμη και ο εξοπλισμός για πικνίκ, μπορούν να μπουν και σε ένα ντουλάπι που δεν φτάνεται παρά μόνο αν ανέβεις σε καρέκλα, για παράδειγμα. Ετσι, θα βρει και αυτό το ντουλάπι τη χρησιμότητά του, αλλά και θα μείνει χώρος στα υπόλοιπα, τα πιο κοντινά για πιο καθημερινά αντικείμενα.

Βήμα τρίτο: Χώρισε τα υπόλοιπα, τα αντικείμενα καθημερινής χρήσης με βάση τη... χρήση τους. Συγκεκριμένα: Που στέκεσαι όταν κάνεις καφέ; Στα πιο κοντινά στο σημείο αυτό ντουλάπια θα φροντίσεις να βάλεις όλα τα υλικά που χρειάζεσαι, αλλά και τις κούπες. Θα γλιτώσεις πολύ χρόνο έτσι. Στα ντουλάπια επάνω από τον νεροχύτη ή το πλυντήριο πιάτων, μπαίνουν συνήθως τα πιάτα. Και σε ένα άλλο τα ποτήρια. Αν πρέπει να χρησιμοποιήσεις, το ίδιο ντουλάπι, κοίταξε να τα βάλεις σε διαφορετικά ράφια. Βάλε τα δημητριακά, το μέλι και όλα τα απαραίτητα για το πρωινό σου, στο ίδιο μέρος και φρόντισε να είναι κάπου όπου θα μπορείς εύκολα να τα φτάνεις και εσύ και τα παιδιά σου, αν είναι, φυσικά, σε ηλικία που κάνουν μόνα τους πρωινό. Με την ίδια λογική, καλό είναι να έχεις κοντά στον νεροχύτη -συνήθως στο ντουλάπι που βρίσκεται από κάτω- τα καθαριστικά, τα γάντια και όλα τα σχετικά, όπως και τις κατσαρόλες κοντά στην ηλεκτρική κουζίνα.

Βήμα τέταρτο: Επιχείρηση αποθήκευση. Μόλις αποφασίσεις πού θα βάλεις το καθετί, πρέπει να βρεις και τον καλύτερο τρόπο να το αποθηκεύσεις. Με δεδομένο το ότι μόλις ανοιχτεί η κάθε συσκευασία καλό είναι να μην χρησιμοποιείται πια αλλά τα περιεχόμενό της να αποθηκεύεται με ασφάλεια, μία σίγουρη και εύχρηστη λύση είναι τα πλαστικά δοχεία διαφόρων μεγεθών. Εκτός του ότι κρατούν τα τρόφιμα φρέσκα προστατεύοντάς τα από δυσάρεστες επισκέψεις παντός είδους πετούμενων ή μη εισβωλέων, είναι και ιδιαίτερα πρακτικά αφού βλέπεις εύκολα το περιεχόμενό τους. Ιδιαίτερη σημασία παίζει βέβαια και η διατήρησή τους σε καλή κατάσταση, οπότε θυμήσου να καθαρίζεις καλά το κάθε δοχείο πριν συμπληρώσεις στο περιεχόμενό του.

Βήμα πέμπτο: Η τελευταία πινελιά στην οργάνωση των ντουλαπιών της κουζίνας σου αφορά και πάλι την τακτοποίηση. Αυτή τη φορά όμως των αναλώσιμων που μένουν στη συσκευασία τους, όπως κονσέρβες, μπαχαρικά, σάλτσες και άλλα σχετικά. Αμέσως μόλις τα βγάζεις από τη σακούλα του σούπερ μάρκετ φρόντισε να τα βάζεις και στη σωστή θέση, έχοντας στο μυαλό σου -γιατί όχι- τα ράφια αυτού του σούπερ μάρκετ σε μικρογραφία. Βάλε όλα τα προϊόντα για το κρέας μαζί, τα γάλατα μακράς διαρκείας μαζί, κρέμες, χαρτικά, μπισκότα μαζί κ.ο.κ.

Με αυτό τον τρόπο θα δεις πόσο ευκολότερα θα είναι να βρίσκεις τα πάντα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου